Contravențional

În cele mai multe ocazii contravenientul este considerat deja vinovat, însă ne vom strădui să prezentăm motivele și probele adecvate pentru a combate procesul-verbal de contravenție.

Legea contravențională apără valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penală.

Sistemul juridic român distinge între infracțiuni, chiar și cele pedepsite prin amendă (care țin de dreptul penal) și contravenții (care țin de dreptul contravențional). 

Potrivit legii constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată prin lege, ordonanța, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Municipiului București. 

Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite în mod generic agenți constatatori.

Calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii este plângerea care trebuie făcută în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

În materia dreptului contravențional Cabinetul de Avocat Bujoreanu Alexandru oferă servicii juridice, precum: